Suomalaisia teatterifestivaaleja

Suositeltava kuva Suomalaisia teatterifestivaaleja - Suomalaisia teatterifestivaaleja

Vaikka näin koronapandemian aikana monet festivaalit on peruttu, voidaan silti muistella, millaista on festivaalien tarjonta normaalioloissa. Moni satunnainen teatterin katsoja ei välttämättä edes tiennyt, että Suomessa järjestetään teatteriin liittyviä festivaaleja – saati, että niitä on useampia.

Suomalainen teatteri tosin elää ja voi sen verran hyvin, että maassamme järjestetään festivaaleja myös teatterin saralla. Sinne löytävät tiensä niin pitkän linjan teatterin tekijät, teatteria paljon seuraavat, mutta myös yhä enenevässä määrin ne, jotka käyvät teatterissa harvakseltaan. Tässäpä siis hyvä tilaisuus tutustua muutamiin suomalaisiin teatterifestareihin.

Post kuva Suomalaisia teatterifestivaaleja Hailuoto teatterifestivaali - Suomalaisia teatterifestivaalejaHailuoto teatterifestivaali

Hailuoto on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva saarikunta. Se on tunnettu erityisesti kauniista maisemistaan, joten ei olekaan ihme, että alueella tehdään myös paljon teatteria. Hailuoto teatterifestivaali on pieni, mutta suurella sydämellä tehty teatterifestivaali, joka järjestetään heinäkuussa. Vuoden 2021 on tarkoitus järjestää 23.–25. heinäkuuta koronarajoituksia noudattaen.

Ohjelmistoon kuuluu niin teatteriesityksiä kuin myös seminaareja. Lippuja esityksiin voi ostaa paikan päältä käteiseltä. Ennakkoon varaaminen ei valitettavasti onnistu. Seminaareihin osallistuminen on sen sijaan ilmaista samoin kuin alueella sijaitsevaan Virpi Kannon taidenäyttelyyn.

Post kuva Suomalaisia teatterifestivaaleja Lain§uojattomat - Suomalaisia teatterifestivaalejaLain§uojattomat

Rakastajat-teatterin Porissa järjestämä festivaali pyrkii tuomaan esiin teatterimaailman tämänhetkistä tilaa ja erityisesti, sitä miten intiimisti teatterin voikaan kokea. Vuonna 2021 tapahtuma on tarkoitus toteuttaa kaupunkifestivaalin tapaan, jotta se houkuttelisi kävijöikseen mahdollisimman laajan kirjon ihmisiä.

Lain§uojattomat-festivaali pyrkii tavoittamaan ennen kaikkea vapaiden ammattiryhmien edustajia, eli niitä, jotka ovat perinteisen teatterirahoituksen ulkopuolella. Jo yli 20 vuotta jatkuneesta työstä festivaalille myönnettiin vuonna 2019 Vuoden teatteriteko -palkinto.